Wij bieden een ruime schakering aan dansstijlen die hun oorsprong over de hele wereld hebben. We onderscheiden drie hoofdgroepen waaronder de dansen verdeeld kunnen worden.

  • Latin: Cha Cha, Rock&Roll, Samba, Rumba, Latin Swing en de Paso Doble.
  • Ballroom: Engelse Wals, Foxtrot, Weense Wals, Tango, en Slow Foxtrot.
  • Salsa: Mambo, Merenque.

Elke dans heeft zijn eigen identiteit en vraagt om een eigen benadering. De beleving verschilt per dans van zwierig en vrolijk tot intens en expressief. Ontdek welke dans het best bij je past! Wil je direct meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze dansschool in Haarlem.

CHA CHA

Cha Cha is voortgekomen uit de Salsa Mambo, Deze verleidelijke en brutale Latijns Amerikaanse dans die is ontwikkeld door de Cubaan Enrique Jorrin, wordt gekenmerkt door zijn snelle cha-cha-cha in elkemaat, en is waarschijnlijk de meest populaire Latijns Amerikaanse dans in Nederland.

De Cha Cha is ontstaan in de jaren ‘50 als vertraagde Mambo, maar is ook verwant met de Swing en de Rumba. Cha Cha werd beroemd gemaakt door vele Latijnse bands zoals Xavier Cugat en Perez Prado. Tegenwoordig wordt het ritme van Cha Cha gevonden in veel populaire hitmuziek uit de Top 40.

Muziek: 30 – 34 maten per minuuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat)

SALSA-MAMBO

Salsa-Mambo muziek is “hot” evenals deze snelle dans. Met zijn strakke, compacte bewegingen, is Salsa een opwindende sociale dans en is het één van de populairste clubdansen vandaag de dag. “Salsa” is een meer eigentijdse naam voor het zelfde stappatroon als de Mambo. Sinds 1988 hebben wij de Salsa-Mambo in het dansprogramma, hier mee hebben wij deze trendy dans als een van de eerste dansscholen in Nederland aan onze cursisten geleerd.

Muziek: 40 – 50 maten per minuuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat)

SALSA MERENGUE

Salsa Merengue is een verzamelnaam voor meerdere dansen, waaronder Merengue, Salsa, Son Montuno, Bolero, Cha Cha, Rumba, Mambo, etc. Salsa betekent letterlijk ‘saus’. Het is een mix van dansen uit twee culturen: Afrikaans dansen aan de ene kant en Spaanse invloeden, die terug te vinden zijn in de houding en de taal, aan de andere kant.

Salsa Merengue dans je met eenvoudige kleine stappen en kenmerkende heupschommeling, samen met elegante armbewegingen is deze dans makkelijk te leren en perfectioneren voor snelle Latijnse Amerikaanse muziek. Merengue is een populaire dans afkomstig van Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Muziek: 68 – 72 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

LATIN SWING

Latin Swing  komt voort uit de Discohustle van de jaren ‘70. De Latin Swing is een snelle, vlotte dans, waarbij de dame bijna constant aan het spinnen is, terwijl haar partner haar naar zich toe haalt en haar weer laat weg dansen. Latin Swing wordt gedanst op hitmuziek van de afgelopen 30 jaar.

Muziek: 30 – 50 maten per minuuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat)

Privéles dansen voetenwerk

RUMBA (gevorderd)

In deze dans is de invloed te merken van de Afrikanen, die als slaven naar Cuba werden gebracht, ongeveer vier eeuwen geleden. Zij namen hun dansen en gezangen mee naar Cuba evenals de Spanjaarden. De Afrikanen bleven hun eigen cultuur trouw ondanks de zeer beperkte bewegingsvrijheid en miserabele omstandigheden. Sinds 1850 wordt de Rumba op de één of andere manier gedanst. Sinds 1950 werd hij populair, vooral vanwege de invloed van de muziek.

De Rumba is een dans die heel sterk een verhaal uitbeeldt: de Rumba draait helemaal om het verleiden en het verleid worden. Op het rustige meeslepende ritme probeert de dame de heer uit te dagen en te verleiden om hem vervolgens weer af te wijzen. De heer probeert de dame te imponeren en haar voor zich te winnen. Een duidelijk spel wat tussen de man en de vrouw in de Rumba ter sprake komt.

De Rumba is een stationaire dans, d.w.z. dat je de dans op de plaats danst en weinig verplaatst. De Rumba wordt gedanst op rustige en meeslepende muziek, is erg melodieus door de Spaanse invloed en heel sterk in ritme door de Afrikaanse oorsprong.

Muziek: 27 – 29 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

PASO DOBLE (gevorderd)

Paso Doble, ofwel dubbele mars, wordt gedanst op muziek, die gespeeld wordt bij stierengevechten, als ‘het gevecht’ op zijn hoogtepunt is. De Paso Doble is een beeldende dans die, als hij goed wordt uitgevoerd alle facetten van het stierengevecht laat zien: de heer stelt de Matador voor en de dame de ‘el capa’, de rode doek. De dans kwam voor het eerst in de mode omstreeks 1910.

De Paso Doble wordt altijd in achten geteld. De Paso Doble is een progressieve dans, d.w.z. dat het een verplaatsende dans is en de hele vloer benut. De Paso Doble is een erg karakteristieke dans. De heer heeft een trotse houding en de dame moet één zijn met de bewegingen van de heer. 

Muziek: 62 maten per minuut.
Maat: Tweekwarts maat (2 tellen per maat).

Foxtrot-Quickstep

Foxtrot-Quickstep is een zeer snelle en levendige dans, en omvat vele hop, skips en kick’s. De dans begon als snelle versie van Slow Foxtrot die met sommige invloeden van Charleston wordt gemengd.

Men gaf de Quickstep in 1924 de naam van Quick Time Foxtrot, omdat de Foxtrotmuziek veel te vlug gespeeld werd zodat de dansers in moeilijkheden kwamen om de gewone figuren er op uit te kunnen voeren. Veel invloed op de huidige Quickstep hebben gehad: de Charleston, Onestep, Shimmy en Black Bottom. De Quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans.

De Quickstep is een verplaatsende dans. De Quickstep heeft een vlot en vloeiend karakter. Verder is het een ongecompliceerde, gezellige en sociale dans.

Muziek: 48 – 54 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

WALS

De Engelse Wals of de Langzame Wals. Een voorloper van deze dans was de Boston, die reeds vanaf 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. De basispas van deze dans dateert van 1921. De betekenis van het woord ‘wals’ is eigenlijk draaien. En daarmee is het karakter van de dans aangegeven.

De wals dansen we in een driekwarts maat, er komen drie tellen in één maat voor. Verder is de Engelse Wals een rustige romantische en gracieuze dans.

Muziek: 29 – 30 maten per minuut.
Maat: Driekwarts maat (3 tellen per maat).

WEENSE WALS (gevorderd)

We kunnen teruggaan tot in de 12e en 13e eeuw om het begin van de wals te zien. Hij is oorspronkelijk van Duitse afkomst en werd toen ‘Duitse’ genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw werd voor het eerst de naam WALS genoemd. De eerste walsmelodie dateert uit 1770: ‘Ach du lieber Augustein’.

De standaardisering was in eerste instantie een Engelse aangelegenheid. De Weense Wals was in Engeland niet erg populair. Het heeft dan ook erg lang geduurd voor men het eens was over de internationaal te aanvaarden techniek voor deze dans. Bij de Weense Wals wordt alleen rechts- en linksom gedraaid of op de plaats. Moeilijk is het niet echt. Volhouden is wat anders!

Muziek: 60 maten per minuut.
Maat: Driekwarts maat (3 tellen per maat).

TANGO (gevorderd)

Tango wordt ook wel de Argentijnse dans van de liefde genoemd. Deze dans is ontstaan in Buenos Aires, Argentinië. Tango vertelt het verhaal van flirten en hartstocht door vlotte sluipende passen, sensuele gestileerde danshoudingen en scherpe staccatolijnen. Mede door de komst van Maxima staat de Tango weer volop in de belangstelling.

Hoewel de Tango wat achtergrond betreft bij de Latijns Amerikaanse dansen hoort, is hij ondergebracht bij de ballroomdansen uit historisch oogpunt èn omdat de danshouding enigszins vergelijkbaar is. Al is de manier van bewegen veel minder vloeiend dan die van de andere dansen in die groep.

Muziek: 32 maten per minuut.
Maat: Tweekwarts maat (2 tellen per maat)

ROCK&ROLL

Rock & Roll is eigenlijk een verzamelnaam van dansen, die onder verschillende namen bekend zijn: Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterbug, Jive, Boogie Boogie, Style Swing en vele andere. De dans is ontstaan in Amerika en werd door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd deze dans gecultiveerd en heeft daarna een vaste plaats veroverd.

Muziek: 44 – 48 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

SAMBA (gevorderd)

Het ritme van deze dans is ontstaan in Afrika. De slaven namen de muziek mee naar Brazilië, waar het de nationale dans is geworden. Bij elke feestelijke gebeurtenis wordt Sambamuziek gespeeld en uitbundig gedanst. Dan is de Samba op sommige momenten een dans die mensen opzweept en in een soort extase brengt. De voorloper van de Samba was de Maxixe.

De Wereldtentoonstelling in New York in 1939 gaf de grootste verspreiding van de Samba. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de dans in Europa populair.

De Samba is een progressieve dans, d.w.z. dat de dans verplaatst. De Samba is een levendige en ritmische dans. Kenmerkend voor de Samba is het vrolijke karakter.

Muziek: 50 – 56 maten per minuut.
Maat: Tweekwarts maat (2 tellen per maat).

SLOW-FOXTROT (gevorderd)

De Slow-Foxtrot is een dans die sinds 1927 zo genoemd wordt. Hij is in dat jaar in Amerika ontstaan. Oorspronkelijk werd de Slow-Foxtrot heel snel gedanst.

Tegenwoordig wordt hij langzaam gespeeld. De Slow-Foxtrot ontwikkelde zich uit de Onestep en de Foxtrot. Hij werd de exponent van de Engelse stijl, zacht en dynamisch. De golvende beweging stopt nooit en rolt dus voortdurend verder. De Slow-Foxtrot kent geen sluitpassen zoals in de Engelse Wals.

De Slow-Foxtrot is een progressieve dans, wat betekent dat je ermee verplaatst. De dans heeft een behoefte aan veel ruimte. De Slow-Foxtrot is technisch een vrij moeilijke dans.

Muziek: 28 – 30 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

Ik wil graag dansen en mij inschrijven voor een cursus.

Wil je ook komen dansen? Vraag vrijblijvend een proefles aan.